9 Mai.
2016

Produsele stupului

produsele stupului

Printe primele indeletniciri ale omenirii este cea a apiculturii. Un desen datând din epoza mezolitică (aprox. 6000 î.Hr.) făcut pe o piatră din estul Spaniei înfăţişează o persoană (femeie, se crede) care culege miere dintr-un cuib, iar în jur roiesc albinele din specia Apis Mellifera. Trecerea de la culegerea mierii sălbatice din cuiburile făcute în copaci la creşterea albinelor în mod organizat (în stupi) s-a făcut în urmă cu aproximativ 4.500 de ani, primele dovezi arheologice despre aceasta venind din Egipt. Pe un basorelief de pe un templu din zona Nilului Inferior, precum şi în unele morminte egiptene s-au descoperit imagini ale stupilor cilindrici, orizontali, foarte asemănători cu modelul care se mai foloseşte şi astăzi în unele zone ale ţării. Babilonienii, vechile civilizaţii ale Indiei şi vechii chinezi foloseau mierea atât ca medicament, cât şi în ritualurile şi ceremoniile religioase.

Apicultura s-a dezvoltat în permanenţă pe teritoriul nostru, aşa încât în secolul al XVIII-lea existau în Moldova şi Muntenia mai mult de un milion de stupi. Îndeosebi Moldova, cu întinsele sale păduri şi condiţii climatice favorabile bazei melifere, obţinea mari cantităţi de miere şi de o calitate foarte bună.

Revenind la subiect ,o familie de albine ofera delicii spectaculoase pe care omul le consuma ca hrana dar si terapeutic.Sa le luam pe rand:

  1. Mierea (din latină melem; în greacă μελιττα înseamnă „albină”) este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup.Este cel mai consumat produs din stup. Este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici. Ca exemplu-1 kg de miere are 3150 de calorii, valoarea sa alimentara echivaland cu: 50 de oua, sau 16 kg de rosii, sau 14 kg de cartofi, sau 7 kg de morcovi, sau 6 kg de lapte, sau 40 de portocale.
  2. Polenul – este considerat ca „aliment complet”. Conține substanțe indispensabile vieții. Pentru albine polenul are o insemnatate deosebita, fiind sursa lor principala de hrana, de proteine, de vitamine, minerale si alti micronutrienti. In polenul crud se gaseste o generoasa paleta de vitamine, atat liposolubile – A (si provitamina A), D, E, F -, cat si hidrosolubile – C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H). Unele dintre ele se gasesc in cantitati atat de mari, incat 30 g polen asigura integral doza zilnica recomandata. Vitamina A este cunoscuta si drept vitamina ochiului.
  3. Păstura – numită și pâinea albinei, este un produs apicol derivat din polen ce constituie una din rezervele de hrană ale albinelor. Păstura este poate cel mai valoros produs al stupului, dar şi cel mai puţin cunoscut. Pe scurt, păstura este un polen modificat cu substanţe adăugate de harnicele albine şi care constituie hrana acestora, în special a larvelor. Dacă albinele îşi hrănesc copiii cu acest produs pre-digerat, denumit şi „pîinea albinelor“, vă daţi seama cît de bogat e în substanţe nutritive. Se extrage în cantităţi mici, ceea ce face ca păstura să fie scumpă şi greu de găsit. Dar acest medicament natural este unic prin însuşirile biochimice. Valoarea lui terapeutică este de trei ori mai mare decît a polenului, iar gama afecţiunilor pe care le vindecă este imensă.
  4. Propolis – Amestec de substanţe de consistenţa răşinii, culese de pe cel puţin 20 de specii de arbori, propolisul este pentru stup o adevărată barieră de protecţie. De altfel, cuvântul propolis vine din greacă şi înseamnă „partea dinaintea cetăţii”.
    El a fost denumit aşa de către învăţaţii greci care, observând cum îşi construiesc albinele stupul, au ajuns la concluzia că această substanţă joacă rolul de pavăză împotriva agresorilor externi, propolisul făcând din stup o adevărată cetate.Studiile moderne privitoare la proprietăţile acestui preparat natural i-au uimit pe oamenii de ştiinţă: nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri (incluzând şi varietăţile lor) sunt distruse de către propolis, care este cel mai puternic medicament antiinfecţios cunoscut.
  5. Fagure cu miere – contine compusi utili care sunt prezenti in toate celelalte produse apicole la un loc. Fagurele de miere are efecte pozitive asupra cailor respiratorii. Deoarece bolile cailor respiratorii sunt legate de tulburarea metabolismului si lipsei unor nutrienti, acest produs iti va aduce intreg aportul de nutrienti de care vei avea nevoie pentru a face fata oricaror boli.
  6. Căpăceala – este un produs apicol ce conţine miere, ceară, propolis şi diferite alte substanţe active (enzime, antibiotice naturale). Datorita substantelor active din compozitie, capaceala reuseste sa regleze metabolismul organismului, sa amelioreze si sa vindece multe boli. Aceasta comoara a stupului, capaceala, se consuma prin mestecare pana cand ceara se topeste in gura.Totodata, acest remediu intervine in igiena orala (in cazul stomatitei si paradontozei), vindeca bolile respiratorii (laringita, faringita, astmul), de ficat, creste si mentine vitalitatea organismului. De asemenea, miraculosul produs apicol are si efect de lubrifiere a vaselor de sange, fiind de mare ajutor in cazul persoanelor care se confrunta cu probleme ale aparatului circulator.
  7. Lăptișor de matcă – Cunoscut drept „elixir al tinereţii”, lăptişorul de matcă este deosebit de apreciat atât în medicina naturistă, cât şi în industria cosmeticelor, valoarea sa fiind asigurată de compoziţia chimică complexă. Un fapt mai puţin cunoscut este acela că lăptişorul de matcă este bogat în complexul de vitamine B – respectiv B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12.Un exemplu-previne maladia Alzheimer
  8. Ceara – este produsă de albine lucrătoare tinere, între 12 şi 17 zile, sub formă de scări subţiri, secretate de glandele de pe suprafaţa ventrală a abdomenului. Ceara de albine prezintă însuşiri emoliente, cicatrizante, silagoge (stimulent al salivaţiei), epilatoare, antiinflamatorii şi nutritive asupra tegumentului.
  9. Veninul de albine – Intepaturile albinelor reprezinta un act reflex de autoaparare si se materializeaza prin folosirea organului specializat pentru functia de aparare. Veninul de albine actioneaza in tratarea afectiunilor reumatismale, mai cu seama in artrite. Se poate utiliza in combaterea si altor afectiuni, cum ar fi: poliartrite infectioase nespecifice si spondilartroze deformate; boli ale sistemului nervos periferic: lumbago, sciatica, nevralgii de trigemen si de facial, nevralgii intercostale, pareze si hemiplegii; boli vasculare: tromboflebita, endarterita, scleroza vaselor sanguine ale membrelor; guta, tireotoxicoza si astmul bronsic; reumatismul poliarticular, muscular si cardiac; boli de piele: ulcere trofice, fistule si plagi atone; boli oculare: irita si iridocilita.
  10. Apilarnil – este in principal un extract din larvele de trantor, si mai contine mici cantitati de laptisor de matca, pastura, miere si propolis ..Apilarnilul are o compozitie foarte complexa, asemanatoare cu a laptisorului de matca. Este deja cunoscut ca multe triburi din Africa folosesc de secole larvele de albine ale fagurilor salbatici ca o mancare ‘luxoasa’ bogata in proteine . Stimuleaza anabolismul

– ca si laptisorul de matca ritmul de dezvoltare ale larvelor de trantor este foarte rapid.

Antiviral,Biostimulant ,Mareste puterea sistemului imun,Imbunatateste memoria.Imbunatateste ciclul menstrual la femei,Mareste performantele intelectuale la copii din scolile elementare ,Imbunatateste neuro-psiho-motricitatea la copii,Mareste apetitul,Mareste energia organismului, vitalitatea si puterea regenerative,Mareste rezistenta generala a organismului la boli,Maresc masa musculara la barbate,Rol nutritiv, dietetic,Psiho-stimulant ,Stimuleaza si intretine energia sexuala la barbate,Stimuleaza glandele hipofizo ,Stimuleaza spermatogeneza, imbunatatesc erectia si cresc durata actului sexual la barbati